Ūdens ņemšana no spices ir process, kas prasa uzmanību un apzināšanos par iespējamiem riskiem un problēmām, kas var rasties laika gaitā. Spices kalpošanas ilgums nav konstants – tas var būt no 5 līdz pat 30 gadiem, taču rezultāts ir atkarīgs no vairākiem būtiskiem faktoriem, tostarp no tās konstrukcijas, apkārtējās vides, izmantotā ūdens ķīmiskā sastāva un, protams, no spices ekspluatācijas nosacījumiem.
Izpratne par spices ilgtspējas mehānismiem ļauj laikus veikt nepieciešamos pasākumus, lai maksimāli paildzinātu tās efektīvu darbību un novērstu dārgu remontu nepieciešamību.
Viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē **spices funkcionalitāti** un saīsina tās mūžu, ir **aizaugšana (kolmatācija)**. Šī parādība rodas, kad uz **spices filtra sieta** veidojas nogulsnes, kas aptver sietu un **samazina ūdens** caurplūdes spēju. Aizaugšanu var iedalīt divos galvenajos veidos, kas bieži vien darbojas kopā:
Šis aizaugšanas veids ir saistīts ar minerālu nogulšņu veidošanos, galvenokārt dzelzs un kalcija savienojumiem. Ūdenī esošā dzelzs saskarē ar gaisu vai mainoties ūdens pH līmenim, oksidējas un nosēžas uz sieta porām. Kalcija karbonāts (kaļķakmens), kas raksturīgs cietam ūdenim, arī veido cietas nogulsnes. Metāla (piemēram, cinkotā tērauda) spicēm šis process ir paātrināts, jo metāls piesaista un katalizē šīs ķīmiskās reakcijas.
Bioloģiskā aizaugšana rodas, ja uz filtra sieta uzkrājas dažādas mikroorganismu kolonijas, tostarp bēdīgi slavenās dzelzs baktērijas. Šīs baktērijas barojas ar dzelzi un veido gļotainu, apjomīgu masu (biofilmu), kas ātri un efektīvi nosprosto sietu, pat ja ūdenī dzelzs koncentrācija sākotnēji nav ļoti augsta. Bioloģiskais aizsērējums var būt daudz grūtāk likvidējams nekā minerālu nogulsnes.
Lai cīnītos pret aizaugšanu, izšķiroša nozīme ir jau pašā spices uzbūvē un izmantotajos materiālos. 💧 Spices uzbūves
Pareiza spices konstrukcija ietekmē tās ilgmūžību un aizaugšanas pakāpi.
Sieta materiāls nosaka, cik labi spice spēs panest slodzi un cik efektīva būs **paštīrīšanās**:
Svarīgs ir arī sieta poru izmērs jeb **granulometrija**. Nepareizi izvēlēts siets, kura poras ir pārāk lielas, pieļaus smilšu ieplūšanu. Ja poras ir pārāk mazas, tas samazinās ūdens plūsmu un veicinās ātru aizsērēšanu ar smalkām daļiņām. Ideālā gadījumā sieta poru izmēram ir jābūt precīzi pielāgotam apkārtējās grunts sastāvam.
Otrs biežs problēmu avots, kas ietekmē ne tikai spices mūžu, bet arī pašu ūdensapgādes sistēmu, ir pārmērīga **smilšošana**. Smilšošana ir smalkas grunts (smilts, dūņas) ieplūšana caur spicē. Tas notiek šādos gadījumos:
Ja spice sāk pārmērīgi smilšot, tas rada **tūlītēju ūdens kvalitātes zudumu** un var neatgriezeniski **sabojāt sūkni** (īpaši elektriskos sūkņus ar mazām spraugām), kā arī nogulsnēt smiltis visā mājas ūdens sistēmā (caurulēs, boileros).
Spices kalpošanas laiks ir tieši atkarīgs no tā, kā tā tiek izmantota un uzturēta. Ar dažiem vienkāršiem soļiem var ievērojami palēnināt aizaugšanas procesu:
Ja spice tiek reti izmantota (piemēram, tikai nedēļas nogalēs), ūdens stāv caurulē, veicinot ķīmisko reakciju (dzelzs oksidāciju) un bioloģisko (baktēriju) augšanu. **Regulāra ūdens sūknēšana** nodrošina plūsmu un mazina nogulšņu veidošanos. Vasarnīcās, kur ūdens netiek patērēts ziemā, ieteicams veikt īsas sūknēšanas sesijas pat aukstajā periodā (ja sistēma nav izsalusi).
Regulāri veicot **ūdens analīzes**, jūs uzzināsiet par dzelzs, mangāna un kalcija koncentrāciju. Zinot precīzu ķīmisko sastāvu, var savlaicīgi plānot profilaktiskas darbības un izvēlēties pareizu spices filtru vai 💧 ūdens mīkstināšanas iekārtu
Ierīces izmantošana samazina cietā ūdens nogulsnes un pagarina spices kalpošanas laiku.
Ja jūsu spice ir sākusi dot mazāk ūdens vai tā kvalitāte ir pasliktinājusies, nepieciešams veikt 💧 spices remontu vai skalošanu
Profesionāla atjaunošana nodrošina optimālu ūdens plūsmu un pagarinātu spices kalpošanas mūžu.

📞 T. 288 77 009